Hälsa

7 viktiga futsalregler att lära sig innan du spelar

Futsalbollspel är mycket populära och är inte mindre konkurrenskraftiga med fotboll. Förutom att kunna spelas med färre personer och ett mindre fält än sin "bror", är reglerna för futsal inte heller alltför komplicerade för de flesta vanliga människor. Futsal är en sport som spelas som ett lag, närmare bestämt 2 lag med 5 spelare (inklusive målvakter) i varje lag. Även om det ser ut som en minifotboll, är bollen som används i futsal mindre och hårdare än bollen som används i en stor fältboll. En av de mest olika reglerna för futsal från fotboll är att det inte finns något offsidesystem. Dessutom känner inte futsal igen termen inkast eftersom en futsalboll som lämnar planen måste återinträdas genom att slå den på planlinjen och sedan sparka den till en lagkamrat.

Internationellt erkända futsalregler

Futsalkläder och futsalskor är inte de viktigaste sakerna som du måste förbereda när du vill utöva denna sport i ett officiellt evenemang. Du måste förstå Futsal Laws of The Game 2020-riktlinjerna från FIFA, inklusive:

1. Futsalboll

Futsalbollar har sina egna specifikationer Futsalbollar är gjorda av läder, runda i formen och har en diameter på 62-64 cm. I officiella matcher reglerar FIFA även futsalbollens vikt runt 400-440 gram och har en returkraft på 50-65 cm.

2. Substitution

Till skillnad från fotboll behöver byten i futsalreglementet inte vänta på godkännande från domaren. Med andra ord, spelare från kanten av linjen kan direkt gå in på planen under spelets gång så länge som spelaren som ersätts har lämnat planen först. Antalet byten är inte begränsat. I FIFA-tävlingar (t.ex. Futsal World Cup) eller regionala förbund (t.ex. AFC för Asien och UEFA för Europa) är byten vanligtvis begränsade till maximalt 9 byten per match. Denna regel gäller inte om det finns en spelare på planen som vill turas om att vara målvakt. I detta fall måste spelaren meddela domaren i förväg och byten kan endast göras under halvtid (till exempel när bollen går ut eller en målspark inträffar). Om en spelare inte följer futsalreglerna för byte av spelare har domaren rätt att ge sanktioner. Sanktionen kan vara i form av en varning eller direkt utvisning av spelaren från planen.

3. Matchens varaktighet

Futsalmatcher spelas i 2 x 20 minuter. Det betyder, timer kommer att stoppas när bollen går ut (antingen utanför sidan av planen eller när en spark inträffar) och kommer endast att återaktiveras efter att bollen har återvänt till planen. [[Relaterad artikel]]

4. Paus

I futsal är termen time-out också känd som i basket. Varje lag har en andel Paus 1 gång per halvlek med en time-out på 1 minut. Om laget inte frågar Paus i den första omgången, kommer kvoten inte att ackumuleras till den andra omgången. Under tiden, om matchen går till extra omgång, då Paus inte tillämpbar.

5. Mål avspark

I futsalregler kan spelare omedelbart sparka bollen avspark mot målet. Om den går in i målet kommer sparken att betraktas som ett giltigt mål. Under tiden, om den trycks över av målvakten, kommer det omedelbart att resultera i en hörnspark.

6. Frispark

Frisparkar kan tas inne i utvisningsbåset Precis som i fotboll uppstår frisparkar när det är ett regelbrott vid en viss punkt. Skillnaden är att i futsalbestämmelser kan frisparkar även förekomma i utvisningsbåset, nämligen i form av direkta frisparkar eller indirekta frisparkar. Direkt frispark innebär att den kan sparkas direkt i mål och om målet automatiskt anses giltigt. Samtidigt innebär en indirekt frispark att den endast kommer att betraktas som ett giltigt mål om den träffar en kroppsmedlem på en annan spelare (både motståndare och lagkamrater). En frispark utanför straffområdet måste utföras på mindre än 4 sekunder. I annat fall kommer domaren att betrakta det som ett regelbrott, så bollen kommer att överlämnas till motståndarlaget.

7. Straffspark

En straffspark döms av domaren när ett regelbrott begås i straffområdet (inklusive under en frispark) eller när ett allvarligt regelbrott begås utanför straffområdet. Mål skapade från utvisningsbåset anses alltid vara giltiga av domaren.